Maximális pontszámmal szereztünk újabb 7 évre Erasmus-jogosítványt

Az Erasmus Felsőoktatási Charta 2021-2027 akkreditációs pályázata 2020-ban zajlott, amelyet a Szent István Egyetem és az akkor még önálló Kaposvári Egyetem is benyújtott. Az egyesülés küszöbén a pályázatokat együttműködve készítettük el és mindkét pályázat a maximális 100 ponttal nyerte el az új Erasmus Programban való részvételt biztosító Erasmus Chartát (Erasmus Charter for Higher Education, ECHE), amely az általános minőségbiztosítási keretrendszert biztosítja az európai és nemzetközi együttműködési tevékenységekhez.

A Szent István Egyetem az Erasmus+ Program mobilitási projektjeiben kiemelkedő teljesítményt nyújtott a 2014-2020-as programszakaszban, ennek köszönhetően hazánk legmagasabb külföldi mobilitási ösztöndíjkeretével rendelkezik, mellyel 400 külföldi egyetemre juthatnak el hallgatóink. Európában olyan rangos Erasmus partneregyetemekkel büszkélkedhetünk, mint a Wageningen University and Research, a bécsi BOKU, a Warsaw University of Life Sciences és az AgroParisTech. Európán kívül több egzotikus, távoli országgal (például Argentína, Bhután, Dél-Afrikai Köztársaság, Dominikai Köztársaság, Etiópia, Fidzsi, Ghána, Kambodzsa és Kenya) sikerült mobilitási együttműködést kialakítani az Erasmus+ Nemzetközi Kreditmobilitási program keretében. A QS World Ranking 2020-as világ ranglista 14. helyén szereplő Cornell University College of Agriculture and Life Sciences-szel szintén az Erasmus+ Kreditmobilitási programban elnyert támogatás segítségével tudjuk az együttműködésünket elmélyíteni.

Az Erasmus Program 2021-2027 között megvalósuló szakaszára minden eddiginél magasabb, több mint 26 milliárd eurót, dedikált az EU. Fő célkitűzései, hogy változatos projektlehetőségek támogatásával az Európai Oktatási Térség megvalósuljon 2025-re, rugalmasabb mobilitási formákkal és jobb hozzáférhetőséggel szélesebb rétegek számára. Kiemelten támogat olyan innovatív kezdeményezéseket, mint például az Európai Egyetemi Szövetségek vagy az Erasmus Mundus Joint Master Degree kezdeményezések.

Ahogy erről korábban már hírt adtunk, egyetemünk a 2020-as évet egyedülálló projekteredménnyel zárta:

  • a E³UDRES² konzorcium tagjaként és az
  • emPLANT+ közös mesterképzési program konzorcium tagjaként is sikeresen pályáztunk és projekt szinten közel 5-5 millió EUR támogatást nyertünk el.