Híreink

2021. február 1-jén létrejön a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

Tisztelt Látogatók!

A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.

Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!

Új baktériumfajt írtak le a Szent István Egyetem kutatói tengeri műanyaghulladék felületéről

A műanyag felületekről izolált baktériumok iránti érdeklődés egyre jelentősebbnek mondható a természetes környezet egyre súlyosabb műanyagszennyezése miatt. A Szent István Egyetem (SZIE) kutatói most egy családi nyaralásnak hála fedeztek fel egy tudomány számára eddig ismeretlen fajt.

Dobogós helyen végzett a Szent István Egyetem a keresztféléves felvételi eljárásban

544 felvételt nyert hallgatóval előkelő helyen végzett a Szent István Egyetem (SZIE) az Oktatási Hivatal által közzétett idei keresztféléves lista alapján. A felsőfokú tanulmányokat megkezdők körében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem után a harmadik legnépszerűbbnek a február 1-jétől Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem néven, alapítványi fenntartásban tovább működő felsőoktatási intézmény bizonyult. A multidiszciplináris képzési területeket prezentáló Egyetem legnépszerűbb szakjai a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, illetve a Gépészmérnöki Kar palettájához köthetők.

SZIE-s siker az Új Jövőkép tanulmányi versenyen

Kovács Helga, a SZIE Gazdaság- és Regionális Tudományi Doktori Iskola Phd-hallgatója 152 induló közül tárgynyereményben részesült a Magyar Nemzeti Bank Oktatási Főosztálya, valamint a Magyar Nemzeti Bank Oktatási és Tudományos Kör Egyesület által szervezett Új Jövőkép tanulmányi versenyen.

Pályázati forrásból létrehozott világszínvonalú fejlesztések a Szent István Egyetem Kaposvári Campusán

A kutatói közösség és az ipari szereplők szervezett együttműködésének, a nemzetközi szinten is versenyképes fejlesztéseknek ad teret nyolc, részben EU-s, részben pedig hazai forrásból létrejött Felsőfokú és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) hazánkban, amelyek közül kettőnek a Szent István Egyetem campusai adnak otthont. A legutóbbi tudásközpont több objektum megépülésével a Kaposvári Campuson valósult meg, ahol az állattenyésztés, valamint a növénytermesztés témaköreiben, illetve a klímaváltozást érintő kutatásokban is világszínvonalú fejlesztések zajlanak.

Új módszerrel gyorsulhat a gombafertőzések okozta terményhibák azonosítása

Az élelmiszerbiztonság növekvő jelentősége és az egyre szigorúbb fogyasztói elvárások következtében egyre modernebb technológiai eljárások segítik az élelmiszerek minőségellenőrzését is. Az egyik ilyen fejlett módszer a hiperspektrális képalkotás, melynek alkalmazási lehetőségeit Parrag Viktória, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Doktori Iskola doktorjelöltje is vizsgálta csiperkegomba, görögdinnye és darált kukorica esetén.

Nemzetközi kooperációk felmérése

A SZIE 2020 őszén csatlakozott az Európai Egyetemek Szövetségének EUDRES programjához. A projekten belüli egyik munkacsoport (WP3 Learners and Educators) egy egyszerű felmérést kell készítsen, melyre készítettünk egy kérdőívet. A projekt célja a résztvevő egyetemek oktatási moduljainak megosztása a diákok között, így segítve a nemzetközi együttműködést.

Kérjük, hogy az alábbi linkről elérhető, mindössze 5 kérdést tartalmazó, kérdőív legkésőbb január 22-ig történő kitöltésével segítsék munkánkat.

Tizenhárom elektromos autóval gazdagodott a Szent István Egyetem járműparkja

Tisztán elektromos üzemű gépjárműveket és a töltésükre szolgáló töltőállomásokat szerzett be a Szent István Egyetem (SZIE) a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságtól (KEF), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával, segítve ezzel az intézményi feladatok, ügyintézés ellátását. 

Milyen lesz a Jövő Egyeteme 2030-ban? - E³UDRES² ötletpályázat

Az E³UDRES² egy olyan egyedülálló és példaértékű európai egyetemet hoz létre, amely az úttörő elképzeléseiről, kihívás alapú oktatásáról, a küldetésorientált kutatásról, az emberközpontú innovációról és a hatékony tudáscseréről széles körben elismert. Ez az egyetem képes a 21. századi társadalmi, környezeti és gazdasági kihívásokra válaszolni, és elkötelezett a fenntartható fejlesztési célok megvalósítása mellett. Az E³UDRES² keresi az ezzel kapcsolatos ötleteket, olyanokat, amelyek kiindulópontként szolgálhatnak a jövőbeni eredményes és előre vivő beszélgetésekhez. A tudományos közreműködés mellett nagy örömmel várjuk a témába vágó elgondolásokat, inspiráló ötleteket és innovatív megközelítéseket!

A SZIE 800 kollégiumi férőhelyét mentesítette a kormány a PPP konstrukció terhei alól

A Szent István Egyetem négy kollégiumát mentesíti a kormány a kedvezőtlen feltételekkel megvalósult Public Private Partnership (PPP) konstrukció jogi és pénzügyi terhei alól. Az ügy kapcsán a Gödöllői Kollégiumok 464 férőhelyes D, E és F épülete, valamint a budapesti Somogyi Imre Kollégium 310 férőhelyes épülete érintett.

Gyarapodik a szőlőtermesztés tudástőkéje

A digitális térben került sor január 12-én a Szőlő Szaporítóanyag-előállítási Tudományos Konferenciára, amit a Szent István Egyetem Georgikon Campusának Kertészeti Tanszéke és a Budai Campus Szőlészeti és Borászati Intézete szervezett szakmai szervezetek bevonásával.

Maximális pontszámmal szereztünk újabb 7 évre Erasmus-jogosítványt

Az Erasmus Felsőoktatási Charta 2021-2027 akkreditációs pályázata 2020-ban zajlott, amelyet a Szent István Egyetem és az akkor még önálló Kaposvári Egyetem is benyújtott. Az egyesülés küszöbén a pályázatokat együttműködve készítettük el és mindkét pályázat a maximális 100 ponttal nyerte el az új Erasmus Programban való részvételt biztosító Erasmus Chartát (Erasmus Charter for Higher Education, ECHE), amely az általános minőségbiztosítási keretrendszert biztosítja az európai és nemzetközi együttműködési tevékenységekhez.

Városzöldítő barnamezők az egészséges környezetért

Budapest jórészt az ipart vonzó Dunának köszönheti mai lüktető életét. Ha élő szervezethez hasonlítjuk fővárosunkat, akkor kijelenthetjük, hogy egészségének fenntartásában, mi több, jobbításában éppen azok az iparterületek játszhatnak kedvező szerepet, amelyek évtizedekkel ezelőtt akarva-akaratlan károsították megfelelő működését. Adorján Anna várostervező és tájépítész a Szent István Egyetemen megvédett doktori értekezésében arra keresett választ, hogy a Duna menti barnamezős ipari területek rehabilitációja miként segítheti elő a budapesti zöldinfrastruktúra fejlesztését.

Vállalati projektfeladatok és élelmiszergazdasági szakemberek az üzleti szemléletmód és a gyakorlatorientált képzés szolgálatában

Az Agrobiznisz Intézet keretein belül működő Élelmiszerkereskedelem specializáció eltökélt szándéka, hogy a képzésen részt vevő hallgatók minél szélesebb körben nyerjenek betekintést a hazai és multinacionális vállalatok működésébe, valamint naprakész gyakorlatot szerezzenek a projektszemléletű feladatmegoldással kapcsolatos kompetenciák területén. A vállalatokkal történő együttműködés keretében az elmúlt hónapokban több mint 15 vállalati szakember, felsővezető kapcsolódott be a képzésbe az élelmiszergazdaság szinte valamennyi területéről.

Pályázati felhívás Magyar Innovációs Nagydíj elnyerésére

Szíves figyelmébe ajánljuk a Magyar Innovációs Alapítvány által, a Magyar Innovációs Szövetség, az ITM és az NKFI Hivatal közreműködésével közzétett "Magyar Innovációs Nagydíj" felhívást.

Az egészséges életmód új lépcsője a hazai fejlesztésű zöldségszalámi

Különleges innovációt jelentő élelmiszer gyártása kezdődhet meg a Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. szoros együttműködése révén. Nemcsak a vegetáriánusok, de a húsevők számára is a boldog és egészséges életmód záloga lehet.

Jobban felkészültek a vállalatok a pandémia második hullámára

A járvány második hullámára a vállalatok több mint háromnegyede már rendelkezett pandémiára vonatkozó cselekvési tervvel, illetve az első fázishoz hasonlóan a megkérdezettek mintegy harmada jelzett 10%-ot közelítő létszámcsökkentést – derül ki a KoronaHR elnevezésű kutatás aktuális eredményeiből, melyben a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának munkatársai is közreműködnek.

Bemutatkozott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriuma

Online sajtótájékoztató keretei között mutatkozott be a 2021. február 1-jétől Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem néven, alapítványi fenntartásban tovább működő Szent István Egyetem leendő kuratóriuma. A testület tagjai és a rektor beszámoltak a közös jövőképről, melynek értelmében az Egyetem Közép-Kelet-Európa vezető agrár-fókuszú intézményévé válhat az elkövetkező években, nagy hangsúlyt fektetve a piaci igényeknek megfelelő gyakorlati oktatás és a kutatás-fejlesztési tevékenység erősítésére. A megindult átfogó megújulási program során az Egyetem számíthat a kuratórium tagjainak sokoldalú szakmai és üzleti-vezetői tapasztalatára.

Pályázati felhívás Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2020 elnyerésére

A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület, a Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága védnökségével 2020-ban is meghirdeti a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat élő természettudományok és műszaki tudományok tématerületen.

SZIE részvétel „Az adatvagyon hasznosítása a közigazgatásban” kerekasztal beszélgetésen

„Az adatvagyon hasznosítása a közigazgatásban” kerekasztal beszélgetésre 2020. december 16-án került sor a Széll Kálmán esték keretén belül, melyen a SZIE képviseletében a NAVÜ felkérésére Naárné Dr. Tóth Zsuzsanna egyetemi docens vett részt.

Oldalak