A SZIE 800 kollégiumi férőhelyét mentesítette a kormány a PPP konstrukció terhei alól

A Szent István Egyetem négy kollégiumát mentesíti a kormány a kedvezőtlen feltételekkel megvalósult Public Private Partnership (PPP) konstrukció jogi és pénzügyi terhei alól. Az ügy kapcsán a Gödöllői Kollégiumok 464 férőhelyes D, E és F épülete, valamint a budapesti Somogyi Imre Kollégium 310 férőhelyes épülete érintett.

Mint azt Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese bejelentette, a kormány 2020 végén döntött országos szinten mintegy 5800 kollégiumi férőhelynek az egyetemek tulajdonába, illetve vagyonkezelésébe történő visszajuttatásáról.

A 2004-2010 közötti Public Private Partnership (PPP) konstrukcióban megvalósult oktatás-kutatási infrastruktúrafejlesztések, az új diákotthonok építése és a kollégiumok rekonstrukciója kapcsán felmerült finanszírozási és üzemeltetési kockázatok ezidáig az állami szereplőket, az intézményeket terhelték. Tavaly azonban megtörtént a még hatályban lévő PPP-szerződések teljes körű jogi és pénzügyi szakértői felülvizsgálata, mely alapján a kormány hét felsőoktatási intézmény esetében váltott ki PPP-konstrukciós formában fenntartott kollégiumi férőhelyeket.

A országos szinten 27 milliárd forint összértékű intézkedés pénzügyi, jogi és gazdaságossági szempontból is elengedhetetlen segítséget jelent a hét érintett felsőoktatási intézmény közt a Szent István Egyetemnek is.