A Szent István Egyetem részvételével került megrendezésre a VI. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál

A Szent István Egyetem is részt vett a régió legnagyobb filmes, természet- és környezetvédelmi tematikus rendezvényén, a Gödöllőn hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon. A Tájépítészeti és Településtervezési Kar, valamint a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar interaktív programokkal színesítette a kiállítók sorát.

A Szent István Egyetem két kara, a Tájépítészeti és Településtervezési Kar, valamint a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar szeptember 11-én 8:00-17:00 óra között várta a látogatókat a SZIE sátrában. Az interaktív, szemléletformáló programok segítségével a gyerekek szüleikkel együtt, játékos formában nyerhettek bepillantást a tájépítészet szépségeibe, játszhattak a Kukatündérrel, sőt még azt is megtudhatták, mi az az Öko-Mata.

A rendezvény fővédnöke Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a péntek reggeli megnyitót követően látogatást tett a Szent István Egyetem sátránál.

A 2020-tól új névvel (korábban Nemzetközi Természetfilm Fesztivál) folytatódó filmes, természet- és környezetvédelmi tematikájú rendezvény több újdonságot is tartogatott a kiállítók és résztvevők számára egyaránt. A korábbi években az Alsóparkban megrendezésre kerülő programoknak idén a Gödöllői Királyi Kastély belső udvara adott otthont. További változás, hogy idén hagyományteremtő szándékkal csatlakozott a fesztiválhoz a Magyar Nemzeti Parkok Hetének nyitórendezvénye, melynek keretében a nemzeti park igazgatóságok ökoturisztikai bemutatóhelyeit, attrakcióit, élménygazdag programkínálatát és szolgáltatásait is megismerhették az érdeklődők.

A fesztivál kiemelt célja, hogy a természettel kapcsolatos filmalkotásokon keresztül hívja fel a társadalom figyelmét a világ, és ezen belül Európa és a Kárpát-medence természeti értékeire, szépségeire, környezetünk védelmére, valamint a biodiverzitás fenntartásának fontosságára. A fesztivál időtartama alatt a legjobbnak ítélt alkotásokat – közel 150 filmet – ingyenesen tekinthették meg a látogatók. A járványhelyzetre való tekintettel ehhez hat vetítési helyszínt biztosítottak a szervezők, a biztonságos távolság betartása miatt. Az év legjobb alkotásainak kihirdetésére szeptember 12-én, a díjátadó gálán, a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában került sor. A Szent István Egyetem különösen fontosnak tartja a tehetséges fiatalok felkarolását, és ténykedéseik elismerését, így az Egyetem oktatási rektorhelyettese, Dr. Szabó István különdíjat adott át Éry Márknak, Ózon Univerzum című alkotásáért.

A kastély területére meghirdetett programok, a járványügyi szabályok betartása mellett kerültek megrendezésre.