Az AGRICOLAE Kft. és a Szent István Egyetem 961,47 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásban részesült
„A Szabolcs-Szatmár-Bereg térség gyümölcs termesztési és feldolgozási komplex rendszerének fejlesztése a hatékony és fenntartható gazdasági működtetés érdekében” című projekt megvalósításához az AGRICOLAE Kft. és a Szent István Egyetem alkotta konzorcium 961,47 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásban részesült a „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című, GINOP-2.2.1-18 kódszámú pályázati kiíráson.
Az AGRICOLAE Kft. legfontosabb célkitűzése a projekt megvalósításával a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei különleges íz- és zamatvilággal rendelkező, tradicionális gyümölcsökből innovatív, kíméletes tartósítási- és gyártástechnológiával, magas hozzáadott értékű végtermékek előállítása, hazai és külföldi piacokon történő értékesítése, valamint ökoszisztéma-alapú gazdálkodás feltételeinek kidolgozása és térségben való adaptálása. Céljainak megvalósítását a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karával szorosan együttműködve konzorciumi formában az Egyetemen felhalmozott tudást és innovációs készségeket felhasználva valósítja meg.
A kutatás-fejlesztési projekt célkitűzéseit a konzorcium három tématerület köré szerveződve kívánja elérni: A „Komplex minőségirányítási rendszer kidolgozása és adaptálása” című témával a megfelelő minőségű és eredetismert alapanyag hatékony előállítása, valamint a termelők szövetségbe való bevonása a cél. A „Technológia fejlesztése a nagy hozzáadott értékű termékek előállítására” tématerület a komplex technológiák kidolgozásával és megvalósításával a szatmári ízekre jellemző, magas hozzáadott értéket képviselő termékek előállítását célozza. A „Szatmári ízek gazdasági értékekre való realizálása” című téma célja pedig a szatmári eredetű gyümölcsökből készült piacképes termékek forgalomba hozása és értékesítési láncuk megszervezése.
A projekt eredményeként kezdetben csak hazai, később nemzetközi piacokra is szánt innovatív, piacképes termékek jönnek létre, ilyenek a különböző szatmári eredetű és zamatú, magas hozzáadott értékű gyümölcssaláta termékek, a koktélmeggy és a dobozos bio gyümölcslevek. A prémium minőségű céltermékek előállítása további innovációk végrehajtását követeli meg, amelyek a szántóföldtől az asztalig a teljes élelmiszerláncot felölelik. Ez magában foglalja a modern agrotechnológiai és növényvédelmi eljárások, valamint új szemléletek bevezetését, post-harvest technológiák kidolgozását, a gazdálkodási szemlélet fejlesztését, a termelők felmérését, képzését, tudásanyag megosztását, a "Gyors mérési módszer és protokoll”, a monília detektálás újszerű megoldásának kidolgozását, adatbázis létrehozását a gyümölcsök nyomonkövetésére, valamint védjegyrendszer kidolgozását a térségben termesztett gyümölcsök ill. abból készült termékek igazolására. A piacképes termékek előállításához egyrészt új, innovatív gyártástechnológiák, kíméletes tartósítási technológiák, valamint korszerű csomagolástechnológia kifejlesztése, másrészt céltermék specifikus egyedi eszközfejlesztések szükségesek. A kutatási eredményeknek megfelelően speciális osztályozógép, hőkezelő berendezés és passzírozógép, valamint technológiák kifejlesztése történik. Fenti célokat a konzorcium olyan együttműködésben valósítja meg, melyben az Egyetem laboratóriumi, kísérletes vizsgálatokkal, az alapanyag és a végtermék vizsgálatait végzi, az itt előállt adatoknak, következtetéseknek és fejlesztési javaslatoknak megfelelően az eredmények ipari környezetbe történő optimálását, a gyárthatóság feltételeinek kidolgozását az AGRICOLAE Kft. végzi. A projekt 36 hónap alatt 1,49 Mrd Ft tervezett költséggel, 961,47 MFt támogatásból valósul meg.
További információ kérhető:
Bíró Csaba; email: birocsaba@agricolae.hu
Projekt azonosítószáma: GINOP-2.2.1-18-2020-00025