Egyedülálló anyaggal segíti Dr. Lukács Noémi a koronavírus elleni harcot

Az új koronavírussal kapcsolatos kutatásokban kulcsszerepe van egy olyan monoklonális ellenanyagnak is, melyet Dr. Lukács Noémi professor emerita, a SZIE Kertészettudományi Kar Növényélettan és Növényi Biokémia Tanszék korábbi tanszékvezetője fedezett fel. A speciális anyagot mintegy ötven országban, a világ legnevesebb kutatóintézeteiben használják a kutatók, mivel igen hasznos eszköznek számít többek között az RNS alapú vakcinák előállításakor is.

A világon egyedülálló ellenanyagot kizárólag Dr. Lukács Noémi biotechnológiai cége, az English&Scientific Consulting Kft. (Scicons) állítja elő Szirákon, méghozzá egy olyan laboratóriumban, amelyet dédszüleinek patinás házában alakított ki a kutatónő.

A szakmai berkekben világszerte elismert szakember még az 1980-as években a düsseldorfi egyetemen fedezte fel az ellenanyagot, aminek segítségével a sejtekben jelen lévő kétszálú RNS molekulákat lehet kimutatni, így az RNS vírusok kétszálú replikációs formáit is. Akkoriban ennek még nem igazán látták jelentőségét, azóta azonban kiderült, hogy a felfedezett molekulák segítségével ki lehet mutatni, hogy egy vírus milyen szövetekben fordul elő, mennyi van belőle vagy hol „szaporodik”, de még akár arra is következtetni lehet, hogy milyen kölcsönhatás alakul ki a molekulák között.

Dr. Lukács Noémivel a hvg.hu készített videóinterjút, melyből az is kiderül, hogy a SARS-CoV-2 vírus okozta világjárvány rohamos terjedése miatt megnőtt az igény a speciális ellenanyagra, a kutatónőt pedig nagy örömmel tölti el, hogy egykori felfedezései most nagy segítséget jelentenek a vakcináért zajló versenyfutásban.