Energia és környezet workshop

December 10-11. között 26. alkalommal rendezték meg a Szent István Egyetem Fizika és Folyamatirányítási Tanszéke által alapított és évente sorra kerülő Energia és Környezet Workshop-ot (26th Workshop on Energy and Environment, EE 2020).

A rendezvényt Dr. Farkas István professzor, a SZIE Műszaki Tudományi Doktori Iskolájának vezetője, a konferenciasorozat alapító elnöke nyitotta meg, majd Dr. Szabó István professzor, a SZIE oktatási rektorhelyettese, Dr. Kátai László professzor, a Gépészmérnöki Kar dékánja, Dr. Dani Rusirawan, a Bandungi Egyetem (IENAS) rektorhelyettese, Dr. Philip Weihs professzor (BOKU, Bécs) és Dr. Bartha Sándor c. egyetemi docens is köszöntötte. A rendezvényt a pandémia miatt online módon rendezték meg.

A nemzetközi konferenciasorozat célja, hogy ismertesse az energiához és a környezetünkhöz kapcsolódó kutatási irányokat és eredményeket. A program évről évre lehetőséget kínál PhD hallgatók és nemrég fokozatot szerzett kutatók szereplésére is.

A rendezvény kiemelt témaköre idén is a napenergia-hasznosítás volt. A 25 előadás szinte mindegyike érintette ezt a témát. Bemutattak új modelleket, mérési eredményeket, esettanulmányokat, speciális alkalmazási lehetőségeket a napelemekkel, a napkollektorokkal és a PV/T kollektorokkal kapcsolatban egyaránt. Szóba került a szoláris szárítás, előadások hangoztak el a hőszivattyúkról és áttekintették a Magyar Napenergia Társaság eredményeit. A napenergia-hasznosítás témakörét jól kiegészítették a levegő szennyezettségéhez, egy szenzorfejlesztéshez és a digitális kamerák tudományos kutatásban való potenciális alkalmazásához kapcsolódó prezentációk.

Az online rendezésből adódóan a szokásos jó hangulatú személyes beszélgetések, eszmecserék sajnos elmaradtak, viszont olyan résztvevők is aktívan be tudtak csatlakozni, akikre a szervezők nem számíthattak volna, ha Gödöllőre kell utazni.

Az előadások összefoglalói a rendezvényre megjelentetett kiadványban olvashatók, melyek elektronikus változata a http://fft.szie.hu/ee2020.htm címen minden érdeklődő számára hozzáférhető.