Lezárult hazánk legnagyobb környezettudományi diákversenye, az OFKD

A Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának szervezésében valósult meg hazánk legnagyobb környezettudományi rendezvényének, a XVII. Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferenciának (OFKD) záróprogramja Gödöllőn.

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum adott otthont a mai napon megrendezésre kerülő XVII. Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferencia (OFKD) zárórendezvényének. A díjátadó Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem mb. rektorának ünnepi beszédével vette kezdetét, majd a program folytatásaként Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke videóüzenet formájában köszöntötte a konferencia résztvevőit. Az esemény a rektori és dékáni különdíjak átadásával, majd az ezekhez kapcsolódó előadásokkal folytatódott. A díjátadó felszólalóinak sorát Dr. Palkovics László, a Szent István Egyetem tudományos és kutatási rektorhelyettesének és egyben a konferencia védnökének beszéde, valamint Dr. Czóbel Szilárd, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar dékánhelyettesének, a konferencia elnökének gondolatai is színesítették.

A nívós elismerések összesen tizennégy szekcióba csoportosítva kerültek megítélésre, amelyet a bíráló bizottság további különdíjak kiosztásával is gazdagított. A környezet- és agrártudományok széles spektrumát lefedő szekciókba rendkívül sokszínű pályamunkák érkeztek, az agrártudományoktól a botanika és természetvédelem témáin keresztül, egészen a környezetanalitikáig. A különdíjak sorában rektori és dékáni különdíjak is kiosztásra kerültek.

A kétévente megrendezésre kerülő OFKD a természet- és környezettudományok, a környezet- és természetvédelem, valamint környezetünk fenntarthatósága és a klímaügyek iránt érdeklődő középiskolás és egyetemi hallgatókat kívánja megszólítani. A kialakult vírushelyzet miatt az idei évben rendhagyó módon, a tudományos pályamunkák csak írásban kerültek kiértékelésre, így a szóbeli eszmecseréket idén a bírálóknak nélkülözniük kellett. Az ítészek többek között olyan szempontokat is figyelembe vettek, mint például a pályamunka nyelvezetének szakszerűsége, a téma irodalmának feldolgozottsága, a kutatás színvonala, módszertanának helyessége, vagy éppen a munka önállósága és újszerűsége, tudományos értéke.

A két év múlva megrendezésre kerülő diákkonferencia rendezési jogát a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara kapta meg. A rendezési jogot jelképező stafétabotot a rendezvény zárásaként Dr. Horváth Attila dékán vette át. A konferencián felhasznált kitűzőket újbóli felhasználásra szintén átadták a Pécsi Tudományegyetem részére, ezzel is hangsúlyozva az OFKD központi üzeneteit, az újrahasznosítást és a karbonsemlegességre való törekvést.

A díjazottak névsora itt érhető el.

Az eseményről készült videó itt tekinthető meg.

Balázs Gusztáv felvételei