Több mint tízezren vettek részt a Nagy Diák Agrárteszten

Mi volt az első növény, amit az űrben termesztettek? Mennyit ver egy méh szárnya másodpercenként? Miért jelent jó alternatívát a rovarok fogyasztása? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kellett jól válaszolnia azoknak a fiataloknak, akik többkörös válogatás után vehettek részt a Nagy Diák Agrárteszt döntőjén a budapesti Akvárium klubban. A fődíjat Benedek Enikő Zsófia vehette át, aki boldog tulajdonosa lett egy drónnak és egy hozzá tartozó drónpilóta tanfolyamnak is.

A Hello Modern Agrárium projekt és a Szent István Egyetem támogatásával megvalósult verseny döntőjét a 27. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál keretében rendezték meg 2020. szeptember 22-én a budapesti Akvárium Klubban. Az első online fordulót több mint tízezer 12-20 év közötti fiatal töltötte ki, ami óriási érdeklődést mutat a modern agrárium vívmányai iránt. A következő fordulóba a legjobb eredményt elérő ezer játékos kapott meghívást, majd közülük került ki a tizenkét döntős, aki a járványügyi előírások betartása mellett, egy színpadi show keretében személyesen mérkőzött meg a fődíjakért.

Mint azt Dr. Szabó István, a Szent István Egyetem oktatási rektorhelyettese a díjátadó keretében kifejtette, az agrárium világa rendkívül sokszínű és szédületes gyorsasággal fejlődik, így minden fiatal megtalálhatja benne azt a szűkebb szakterületet, ami a leginkább illik a személyiségéhez. Mint kitért rá, a jövő gazdáinak tudniuk kell, hogy a növénytermesztés és állattenyésztés tekintetében nincs átlagos módszer, hanem minden egyes szakmai döntést az adott helyszín adottságaihoz igazítva kell meghozni. Ehhez ráadásul nem is elegendő ismerni az agrár- és természettudományi alapvetéseket, hanem valamelyest érteni kell a joghoz, a közgazdaságtanhoz, az informatikához és az állatorvos-tudományokhoz is.

A verseny döntőjét interaktív programok is kísérték, így a döntőre meghívást kapott diákok közvetlen közelről megfigyelhették egy 3D-nyomtató működését, kipróbálhatták, hogy mennyire nehéz szabad szemmel megkülönböztetni egy valódi és egy hamisított mézet és paprikaport, illetve az Agrokaland konzol játékos kérdéseire válaszolva még közelebb kerülhettek a modern agrárium világához. Ebben a Szent István Egyetem három fiatal tehetsége – Apagyi Bence mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki alapszakos hallgató, valamint Bodor Zsanett és Vitális Flóra élelmiszertudományokkal foglalkozó PhD-hallgató – volt az érdeklődők segítségére, akik nagy lelkesedéssel meséltek saját kutatásaikról, tevékenységükről és szakterületük szépségeiről.

Fotók: DUE, SZIE Médiaközpont