Újraindult a járvány miatt leállított nyelvvizsgarendszer

Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy a négy vizsgaközpont online vizsgáztatásra való jogosultságáról soron kívül, nyolc nap alatt döntött a Hivatal. Az akkreditációs kérelmet azok a nyelvvizsgaközpontok nyújthatták be, amelyek számítógépes vizsgaformátumra már akkreditálva voltak.
    
Az akkreditációhoz a nyelvvizsgaközpontoknak folyamatleírást kellett adniuk a vizsgáról, emellett számos, a biztonságos online vizsgáztatáshoz szükséges szempontnak kellett megfelelniük. Az online vizsgáztatást lehetővé tevő rendelet csak a veszélyhelyzet idejére szól és azért volt szükséges, mert a felsőoktatásba való bejutásnál fontosak a nyelvvizsgák által szerezhető többletpontok.
    
A felsőoktatási elnökhelyettes azt ajánlja, hogy akik tervezték a nyelvvizsga letételét, éljenek az online számonkérés lehetőségével.

Az Oktatási Hivatal honlapján elérhetők a 101/2020 (IV.10.) Korm. rendelet 8. § (3) bekezdése alapján a veszélyhelyzet idején elektronikus (online) vizsgáztatásra jogosult vizsgaközpontok:

A Szent István Egyetem saját nyelvvizsgaközpontja, a Zöld Út Nyelvvizsgaközpont nem rendelkezik számítógépes vizsgaformátummal, ezért nem nyújthatott be online nyelvvizsgáztatásra vonatkozó kérelmet, ahogy a legtöbb vizsgaközpont sem. A hagyományos nyelvvizsgáztatás a jelen körülmények között egyelőre nem megoldható, de az első lehetséges pillanatban megszervezésre fognak kerülni a vizsgák.

Forrás: MTI és Oktatási Hivatal