Gyászhír – Elhunyt dr. Virág Sándor

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy életének 62. évében elhunyt dr. Virág Sándor, a Szent István Egyetem Öntözési és Vízgazdálkodási Intézetének főiskolai tanára.

Virág Sándor 1957. október 26-án született a Békés megyei Békésszentandráson. Ifjú korától vonzotta a műszaki terület, ezért középiskolai tanulmányait a szegedi Déri Miksa Gépipari Szakközépiskolában folytatta. Ezt követően a Budapesti Műszaki Egyetemre került, ahol okleveles gépészmérnöki diplomát szerzett 1982-ben, majd okleveles mérnöktanár diplomát 1984-ben. Az egyetemen szerzett műszaki és oktatásmódszertani ismeretek biztosították oktatói pályájának alapjait, melyeket az évek során folyamatosan bővített és továbbfejlesztett.

Virág Sándor közvetlenül az egyetem elvégzése után Szarvasra került, a hazai agrár-felsőoktatás és -kutatás egyik központjába, ami akkor virágkorát élte. Munkáját a Debreceni Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Főiskolai Karán kezdte tanszéki mérnökként a nagy hagyományokkal rendelkező Mezőgazdasági Géptani Tanszéken. A tanszék olyan korszerű oktatói, kutatói bázissal és tanüzemmel rendelkezett, amely biztosította a színvonalas oktatói munka feltételeit és az oktatók szakmai előrehaladását. A felsőoktatás átszervezései miatt munkahelye többször is megváltozott, először a Gödöllői Agrártudományi Egyetem, majd a Tessedik Sámuel Főiskola és végül a Szent István Egyetem oktatója lett.

Valójában egész élete a szarvasi központú agrár-felsőoktatáshoz kötötte. Végigjárta az egyetemi ranglétrát a tanszéki mérnöki pozíciótól egészen a 2008-as főiskolai tanári kinevezésig. Innen tervezte nyugdíjba vonulását is, amit sajnos a sors megtagadott tőle.

Az utóbbi években az Általános géptan, Gyártástechnológia, Gépelemek, Műszaki alapismeretek, Ábrázoló geometria és műszaki rajz, Energiaszolgáltatás, Energetikai gépek, Energiaellátó rendszerek tantárgyak oktatásában vett részt. Alapvető szerepe volt a szarvasi agrárképzés műszaki tárgyainak oktatásában, halálával nehezen pótolható űrt hagyott maga után. Jelentős szerepet vállalt az új tantárgyak bevezetésében és tananyagok fejlesztésében.

Oktatói munkája mellett jelentős kutatási tevékenységet is folytatott. Kutatási területe a talajművelés talajmechanikai problémáinak vizsgálata, a talajművelő eszközök fejlesztése és a geotermikus energia hasznosítása volt. PhD doktori címét 2005-ben szerezte a növénytermesztési és kertészeti tudományokban, eleget téve ezzel a felsőoktatás magas szintű követelményeinek.

Oktatói és vezetői munkáját mindig lelkiismeretesen, nagy gondossággal végezte, ezt bizonyítják egyetemi elismerései. Kollégáival és tanítványaival mégsem ezért fogunk rá emlékezni, hanem rendkívül közvetlen, életvidám természete miatt. Példamutató tanár volt, szigorú és következetes, de mindig emberséges. Igazi közösségi ember, a szarvasi oktatói közösség meghatározó egyénisége.

Példás oktatói pálya ért véget. Lesújtott minket hirtelen bekövetkezett távozásod. Köszönjük az együtt töltött éveket, köszönjük, hogy kollégánk és barátunk voltál. Emléked örökké megőrizzük.

Nyugodj békében!