Megválasztották az Országház idei borait

A Kállay Miklós, a Szent István Egyetem professzor emeritusa, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke által vezetett szakmai zsűri negyedik alkalommal választotta ki azokat a borokat, amelyek gazdagíthatják az Országgyűlés reprezentációs célú borkínálatát.

A 231 benevezett tétel közül ezúttal is elsősorban a Kárpát-medencében őshonos vagy már régen meghonosodott szőlőfajták és tradicionális házasítások, borstílusok kaptak szerepet. A pincék kilenc kategóriába nevezhettek versenyborokat, idén először rozékat is.

A borkiválasztás első helyezett tételei, Az Országház Bora 2020 cím birtokosai olaszrizling kategóriában a csopaki Petrányi Pince 2017-es Olaszrizling Birtokválogatása, furmint kategóriában a mádi MAD Wine 2017-es MAD Furmint Selection tokaji száraz bora, egyéb fehérbor kategóriában pedig a káptalantóti Istvándy Pincészet 2019-es Kékderű Badacsonyi Kéknyelűje.

Az újonnan bevezetett rozé kategória első győztese a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Kékfrankos roséja lett.

A vörös borok közül a kékfrankos kategóriát a villányi Csányi Pincészet 2017-es Teleki Selection - Villányi Kékfrankosa, a bikavér kategóriát a noszvaji Thummerer Pincészet 2016-os Egri Bikavér Superiorja, a kadarka kategóriát a szekszárdi Németh János Pincészet 2018-as Szekszárdi Kadarkája, a cabernet franc kategóriát pedig a nagyharsányi Koch Csaba Vin Art Pincészet 2017-es Villányi Franc-ja nyerte meg.

A tokaji aszúk közül az erdőbényei Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2016-os 6 puttonyos Tokaji Aszúja viselheti Az Országház Bora 2020 címet.

Az elismeréseket október 2-án adták át a nyertes borászatok képviselőinek az Országház épületében.

Képünkön a kategóriagyőztesek balról jobbra: Koch Csaba borász, Béres József Károly, a Béres Szőlőbirtok és Pincészet elnöke, Heimann Zoltán borász, Gálné Dignisz Éva, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet ügyvezetője, Németh János borász, Kállay Miklós, a Szent István Egyetem professzor emeritusa, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke, Kovács Károly, a MAD Wine borászat tulajdonosa, Istvándy Gergely borász, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, Romsics László, a Csányi Pincészet vezérigazgatója és Thummerer Tamás, a Thummerer Pincészet szőlészeti vezetője.

Forrás: MTI, Fotó: MTI/Kovács Tamás