A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara természetes szövetségese az egyetemnek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szeptember 3-án a Szent István Egyetem Gödöllői Campusán tartotta országos küldöttgyűlését. Az esemény résztvevőit, köztük Nagy István agrárminisztert Prof. Dr. Gyuricza Csaba megbízott rektor köszöntötte. Mint elmondta, az Országgyűlés és a Kormány döntésével, az új Szent István Egyetem létrehozásával beérik az a tíz éve elkezdődött folyamat, aminek az agrárfelsőoktatás, az agrárkutatás és az agrárinnováció erőforrásainak egyesítése, a piaci igényekhez való alkalmazkodás a célja.

Az agrárium szellemi infrastruktúrájának évtizedek óta szétaprózott rendszere az európai trendhez képest lemaradást okozott Magyarország számára. Mezőgazdaságunk múltja, jelene és jövője feljogosította a döntéshozókat arra, hogy ezen a helyzeten változtassanak. Annál is inkább fontos ez, mert az élelmiszertermelés teljesítményével szemben a mezőgazdasági életpályák iránti érdeklődés csökken a fiatalok körében. Az egész ország érdeke, hogy az oktatás lépést tartson a gazdaság rohamszerű, dinamikus fejlődésével és ne utána kullogjon.

Az augusztus elsején létrejött intézmény Közép-Európában a legnagyobb agrárfókuszú egyetem. Közel 3000 munkatársának az a feladata, hogy a legerősebbek közé is kerüljön.

Prof. Dr. Gyuricza Csaba hangsúlyozta, hogy a NAK természetes szövetségese az egyetemnek, amely a gazdatársadalom munkáját is segíteni kívánja oktatással, kutatással és szaktanácsadással. A megbízott rektor az ágazati szervezetek együttműködését is kérte a munkában, s arra is kitért, hogy a szakképzés és a felsőoktatás közötti partneri viszony szintén nélkülözhetetlen.

Fotó: Pelsőczy Csaba és NAK