A SZIE kutatóprofesszora a világ élvonalában

Csörgő Tamás kutatóprofesszor, a Szent István Egyetem Femtoszkópiai Tudásközpontjának megbízott vezetője is szerepel a világ legsikeresebb kutatóinak listáján, melyre egy új mérőrendszer alapján százezer kutató került fel. A felső 1,5 százalékba sorolt kutatók között Magyarországról 199-en szerepelnek, mellyel hazánk a 32. helyet foglalja el az országok ranglistáján.

A kutatók egyéni teljesítményét értékelő új módszer 2018-as kidolgozását John P. A. Ioannidis, Jeroen Baas, Richard Klavans és Kevin W. Boyack azzal indokolták, hogy a tudományos kiválóság mérésének korábbi módszerei nem eléggé pontosak és nem igazán alkalmasak az egyéni tudományos teljesítmény és a csoportos tudományos teljesítmény elkülönítésére.

Az új módszer egy hat elemből álló értékelőrendszeren alapszik, mely a tudományos publikációkra kapott hivatkozások teljes számát, a Hirsch-féle h-indexet, a társszerzőséget figyelő Schreiber-indexet, illetve a cikkek szerzői névsorából leszármaztatott, három mérőszámból álló hozzájárulás-fontossági indexet veszi figyelembe.

Az így létrejött listán a világ kutatóinak felső 1,5 százalékában 199 magyar kutató szerepel. A legjobb helyezést elérő magyarországi kutató Freund F. Tamás neurobiológus, az Magyar Tudományos Akadémia elnöke lett, a második helyen a már elhunyt világhírű Erdős Pál matematikus, az MTA tagja, a harmadik helyen pedig Vicsek Tamás fizikus, az MTA tagja szerepel.

Egyetemünk kutatóprofesszora, Csörgő Tamás fizikus, az Európai Akadémia tagja, a listára felkerült magyar kutatók rangsorában a 102. helyen áll, becsülhetően a világ tudományos élvonalának felső 1 százalékába tartozik. Szűkebb szakterületén a rangsorolt hazai kutatók közül az 5. helyen szerepel.

Az egyéni tudományos teljesítmény természetesen nem számszerűsíthető pontosan, és a különböző szakterületek eltérő sajátosságokkal rendelkeznek. A fenti rangsor tehát érdekes játék a számokkal, mivel a tudományos teljesítmény mérése nem algoritmizálható. Azonban az ilyen  számszerűsített értékelések alkalmasak a kiemelkedő tudományos teljesítmény jelzésére: jelentős egyéni teljesítmény nélkül nem lehet felkerülni az ilyen listákra, viszont nem minden jelentős egyéni teljesítményt mutat ki az algoritmus, gondolva például Arany János, Bolyai János, Semmelweis Ignác, és Kőrösi Csoma Sándor munkásságára.   

Érdemes megemlíteni, hogy a 199 legkiválóbb egyéni teljesítményt nyújtó magyar kutató listáján két másik olyan kutató is szerepel, akik régebben a Szent István Egyetem állományába tartoztak:  Horváth Tamás L. és Vetter János állatorvos professzorok.

A nemzetközi megmérettetésben kiválóan szerepelt magyar kutatók listáját részletesen elemezte Haller József, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet tanszékvezető egyetemi tanára a Magyar Tudomány 2020. novemberi számában.